De top 10 trends op sociale media

Om succesvol te zijn op sociale media, is het essentieel om voorop te blijven lopen en de nieuwste trends in sociale media te begrijpen. In dit blogbericht leer je de belangrijkste toptendensen om je te helpen slagen op sociale media.

1. Er zijn nu bijna 2,5 miljard gebruikers van sociale media

Social media is een van de beste manieren om uw doelgroep te bereiken vanwege de enorme omvang en de hoeveelheid beschikbare gegevens.

2. Sociale media gaan mobiel

We geraken vast aan onze smartphone. Bijna 50% (resultaten via howwebrowse / feb. ’18) van de Belgische internetgebruikers doet dit mobiel. Het is dus van groot belang dat alles wat je post op social media en website mobielvriendelijk is.

3. Messaging neemt sociale media (deels) over

Social messaging heeft het social media gebruik al overtroffen. Volgens Business Insider zijn er meer mensen die de top vier van sociale berichtenapps (WhatsApp, Messenger, WeChat en Viber) gebruiken dan de vier populairste sociale media-apps (Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn). Facebook Messenger alleen heeft meer dan 1,3 miljard maandelijkse actieve gebruikers, en Instagram test officieel een standalone messaging-app.

4. Inzetten op Social Messaging zal enorm ten goede komen aan bedrijven

Facebook bestudeerde het berichtgedrag van 12.500 mensen in 14 markten om de groeiende voorkeur van consumenten voor messaging business te begrijpen. Ze ontdekten dat Social Messaging bedrijven helpt om meer dan ooit contact te maken met hun klanten. Consumenten gebruiken berichten om vragen te stellen aan bedrijven, afspraken te maken en aankopen te doen en feedback te geven.

5. Chatbots worden de norm

Als u wilt nadenken over het gebruik van chatbot voor uw bedrijf, is Facebook Messenger misschien een geweldige manier. Hier zijn enkele ideeën over hoe uw bedrijf Facebook Messenger-bots kan gebruiken.

6. Bedrijven kunnen zich niet langer veroorloven om klantenservice te negeren via sociale media

Klantenservice was vroeger een privégesprek tussen een klant en een medewerker van de klantenservice. Sociale media hebben dat volledig veranderd. Het publieke karakter van social-mediaplatforms geeft deze gesprekken meer bekendheid. Een onderzoek wees uit dat 46 procent van de respondenten heeft geklaagd over een bedrijf op sociale media.

Het negeren van dergelijke sociale media-berichten kan ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf. Sprout Social ontdekte dat 30 procent van hun respondenten, wanneer ze op sociale media worden gemeden, naar een concurrent gaat en dat 26 procent minder waarschijnlijk het product of de service van het bedrijf gebruikt. Dergelijke gevolgen helpen bedrijven verantwoordelijk te houden en daarom is sociale media nu het belangrijkste kanaal voor klantenservice. 

7. Organisch bereik en referral traffic nemen sterk af

In 2014 is het organische bereik op Facebook gedaald tot zes procent van 12 procent in het jaar ervoor. Het organische bereik op Facebook is ook lager omdat Facebook veranderingen in zijn algoritme introduceerde om de voorkeur te geven aan berichten van familie en vrienden in plaats van pagina’s. Zowel Instagram als Twitter hebben ook een algoritmische tijdlijn, die invloed heeft op het organische bereik.

Dit strookt met de reden waarom we bij Fritz and Freddy denken dat organische sociale media gericht is op betrokkenheid en merkopbouw, niet op referral traffic of inkomsten. Sociale media worden een engagementkanaal.

8. Video is nog steeds het meest populaire contenttype

De afgelopen twee jaar hebben we (en vele anderen) gezegd dat video het populairste inhoudstype is. 2019 zal niet anders zijn. Uit het onderzoek van Buzzsumo naar 880 miljoen Facebook-berichten in 2017 bleek dat een videopost gemiddeld het meeste betrokkenheid heeft en zelfs tweemaal zoveel betrokkenheid dan andere soorten posts.

9. Content gegenereerd door klanten kan bijdragen aan bereik en betrokkenheid

Met organisch bereik die dalende is op sociale media, zoeken bedrijven naar alternatieve manieren om hun doelgroepen te bereiken. Eén daarvan is door gebruikers gegenereerde inhoud. In plaats van altijd hun eigen content te produceren, gebruiken bedrijven de kracht van hun publiek (en beïnvloeders) en reposten ze user-generated content, wat meer betrokkenheid en vertrouwen genereert. Door de social media-berichten van hun klanten opnieuw te delen, moedigen ze ook meer klanten aan om op sociale media over hun merken te posten, waardoor hun merkbereik wordt vergroot.

10. Bedrijven pompen meer geld in social advertising

Om het dalende organische bereik te bestrijden en hun sociale mediamarketing te stimuleren, richten bedrijven zich ook op reclame voor sociale media.

Hulp nodig met je social media? Neem dan zeker contact op met FRITZ AND FREDDY via info@fritzandfreddy.com