Is drukwerk nog belangrijk?

De wereld van drukwerk zal verdwijnen. Veel mensen beweren het, maar is het ook zo?
Als grafisch vormgever ken ik genoeg argumenten om de papieren wereld te behouden.

Print blijft speciaal

Een belangrijk argument is dat je online niet altijd even krachtig kan overkomen in vergelijking met drukwerk. Stel je voor dat je een een folder ontvangt op zorgvuldig uitgekozen papier, met sterke typografie en een perfecte grafische samenhang. Zo’n folder gooi je toch niet meteen weg?

Met print kan men ook speciale effecten bekomen die je online nooit kan nabootsen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende veredelingstechnieken die nog een extra meerwaarde geven aan het drukwerk. De veredelingstechnieken spelen in op de zintuigen van je klanten. Het drukwerk voelt anders aan of ziet er speciaal uit.

Mensen vinden het altijd leuk om iets fysiek vast te kunnen nemen. Iets lezen op papier is ook aangenamer dan op een scherm. Ook voor belangrijke gelegenheden (bijvoorbeeld een trouwfeest) blijven mensen gebruik maken van drukwerk. Print blijft toch altijd speciaal en biedt een meerwaarde.

Verbondenheid tussen drukwerk en web

Natuurlijk heeft de tijd niet stilgestaan. Het leven op het web is niet meer weg te denken. Ook de wereld van drukwerk heeft hierop ingespeeld. Een groot voordeel van online-marketing is de mogelijkheid tot interactie. Maar er zijn ook ontwikkelingen in print die hieraan kunnen bijdragen. Zo kan je bijvoorbeeld augmented reality (drukwerk scannen via app met interactieve toepassingen) aan je drukwerk toevoegen. Op die manier verbind je het drukwerk aan de online wereld.

Ook zijn er vele webshops die er ook voor kiezen om een papieren catalogus uit te brengen. Terwijl het soms moeilijker is om de klant op uw website te krijgen, zal een klant die een catalogus toegestuurd krijgt meestal wel even bladeren. Vervolgens kan de klant op de webshop zijn bestelling plaatsen. Als je snel een product wilt vinden, kan je natuurlijk best onmiddellijk op de webshop kijken. Met een catalogus en webshop bereik je dus meer klanten en geef je elk wat wils.

Dus…

Drukwerk zal niet onmiddellijk verdwijnen. Papier heeft zijn eigen kenmerken die je online nooit in dezelfde mate kan nabootsen. Met een goede vormgeving kan drukwerk heel krachtig zijn. Natuurlijk is deze tijd het web niet weg te denken, daarom kunnen de meesten (afhankelijk van de sector en dergelijke) best een combinatie maken tussen online en drukwerk. Zo kan je je doelgroep optimaal bereiken.

_________

Wil je meer weten? Neem dan zeker contact op met FRITZ AND FREDDY via info@fritzandfreddy.com